Syyhhh~ Silent Readers

**THANKS VISIT MY BLOG. PLEASE, LEAVE UR COMMENT AND FOLLOW ME ^^ TQ. **

Wednesday, 25 April 2012

Fazilat Amal Ayat Kursi




Semua yang berlaku di alam ini adalah kehendak Allah swt.. Pasti ada hikmahnya... Sama ada yang halus atau yang kasar pandangannya, hanya Allah swt yang mengetahuinya.. Kita hanya mampu berserah dan redha atas segala kehendakNya.

Saya percaya, setiap doa mempunyai fazilat yang tersendiri. Bah kan ia membawa keberkatan dan memberikan kemudahan buat kita semua apabila mengamalkannya. Inilah kekuatan ISLAM.




Ayat kursi merupakan senjata yang saya pegang sampai ke hari ini. Saya yakin dan percaya dengan kuasa Allah swt. Kerana yakin akan perlindungan dari Allah swt, Alhamdulillah, saya dapat hidup berdikari jauh dari keluarga semata-mata kerana ilmu.

Allah swt yang menghidup dan mematikan hamba-hambaNya.. Allah tidak pernah tidur.. Allah memerhati dan mendengar setiap tutur bicara kita sama da di dalam hati atau secara lisan.


Benar, kuasa Allah swt tiada bandingannya... Berkat doa Kursi, saya dilindungi Allah..


Pernah suatu malam, saya membawa motosikal seorang diri balik ke rumah dari rumah makcik. Rasa takut dalam diri, hanya Allah swt saja yang tahu. Namun, setiap saat dan detik, mulut ini, terkumat-kamit  tidak  berhenti membaca ayat kursi. Dengan harapan, ada kereta atau kenderaan lain dibelakang saya agar saya tidak terlalu takut.

Subahanallah... Maha suci Allah... beberapa minit selepas itu, sebuah bas berada tepat di belakang saya. Dalam hati bersyukur tidak terkata. Setidak-tidaknya, rasa takut dalam diri dapat dikurangkan. Namun, terdetik dalam hati " kenapa bas ni tak overtake aku?". Bas tersebut tidak memotong saya, malah beriringan dengan saya sampai saya masuk ke kawasan rumah. Padahal, bas tersebut boleh memotong saya kerana jalan tersebut jalan lurus dan tidak ada kenderaan lain di jalan tersebut.

MashaAllah, saya sangat terharu dengan kebaikan hati driver bas tersebut seolah-olah memahami saya memerlukan seseorang untuk menemani.

Sesampainya di rumah, saya menceritakan kepada mak.

Saya percaya, Allah itu ada saat kita memerlukanNya dikala kita susah dan senang..

Allahualam... Wassalam..

Cerita Dream High ( Korean )



Anda peminat K-pop? mesti familiar dengan drama Dream High ni kan?

Saya mula terjebak dengan cerita Dream High ni selepas adik saya asyik tengok cerita ni je.
picture by google

Serius, mula-mula saya tak suka n anggap cerita ni entah apa-apa. Then, bila dah tengok dari mula sampai habis cerita, memang tak boleh tak tengok. Addicted dahhh...

Bila balik USM pertengahan bulan 4 tadi, dah tak dapat tengok sambungan cerita ni. *sob..sob..


Adik di rumah pulak, seronok tengok cerita ni sorang-sorang * ini tidak adil..tidak adil... mode, Yuna


picture by google
Sha rasa cerita ni ramai remaja-remaja di luar sana yang suka tengok kn?


Cara nak atasi masalah rabun

Hah?? masalah rabun dapat dipulihkan?? cer citer sikit..

Okay-okay camni...

Ada petua-petua dari nenek moyang dahulu dahulu dahulu dahulu kala *banyak nya dahulu.. bagi tips untuk memulihkan masalah rabun.

Saya tak pasti lagi sama ada cara ni berkesan ataupun tidak sebab saya tak pernah try lagi.

Apa-apapun, saya akan list down petua tersebut, okay..

Ni ha... petua nya..

picture by google
 Ambil sebiji kelapa dan ambil air kelapa tersebut.
Setelah itu, cuci mata anda dengan air kelapa dan amalkan lah selalu.
InsyaAllah, ia akan membantu masalah penglihatan kita.





***
Sha nak cuba try kalau dah balik kampung nanti.
Mana tahu, dengan izin Allah dapat mengurangkan masalah rabun ni.
Tak salah kita berikhtihar kan?

Anda semua yang ada masalah penglihatan (rabun) meh la kita try petua ni sama-sama. Kita tengok keberkesanannya nanti, okay?

sumber: petua nenek.com

Cerita Korea Boys Over Flower



Haha, cerita dah basi nak sharing mayring plak.. 


Okay, Sha tahu, cerita Korea ni, dah lamaaaaaaaaaaaaaaaaa dah sejak 2tahun lepas lamanyaaa... tapi saja ja nak berkongsi dengan anda semua.. hehe :D

Hero dalam cerita ni....

Lee Min Ho aka Gu Jun Pyo.. Rambut dia nampak sesuai dengan muka. Suka tengok dia dengan rambut camni.


picture by google


Awek Gun Jun Pyo dlm citer ni. Percaya atau tak, umur Koo Hye Sun lebih tua daripada Gun Jun Pyo n geng-geng dia yang lain. Tapi..  dia nampak muda n baby face. Geram tengok.


picture by google

Antara mereka berempat ni, anda prefer yang mana satu? Pilih jangan tak pilih.

Kim Joon, Kim Hyun Joong, Lee Min Ho dan Kim Bum

picture by google


Honestly, Sha suka tengok keakraban mereka bersahabat. Susah senang sentiasa bersama. Walaupun Gu Jun Pyo selalu timbulkan masalah sebab dikongkong oleh ibunya, tapi tak menjadi masalah buat mereka untuk tetap bersahabat baik :)

picture by google
Anda semua mesti dah tengok cerita ni kak? siap hafal lagik jalan cerita dia kan?? kan?? hehe.. okay, sha gurau je. Pendapat anda berkenaan cerita ini pulak bagaimana? cer citer skit :)

p/s : Rakan-rakan yang tak tengok lagi cerita ni, boleh tengok kat laman web http://maaduu.com/ 
Kat maaduu.com ni banyak cerita korea yang anda boleh tonton. Free lagi, tau. Tapi, bagi server internet yang slow, payah sikit nak bukak. So, kena ada power internet yang kuat perkasa, then baru boleh loading dengan aman dan tenteram.. hehe

Sunday, 22 April 2012

Lagu Nirwana - Sudah Cukup Sudah

Touching bila dengar lagu ni.
Bagi sha lagu ni bawa seribu makna.
Sure ramai yang minat lagu ni kan?
Agak-agaknya berapa ramai yang rasa lagu ni ada kena mengena dengan diri sendiri?
Angkat tangan! hehe

Apa-apa pun, Jom layan lagu ni n Sha sertakan sekali lirik lagu.

Jom pakat-pakat karaoke pasni.

video


*************************************
Inikah caramu membalas cintaku
Kau nodai cinta yang ku beri
Inikah caramu membalas sayangku
Kau lukai sayangku untukmu

Teganya kau menari diatas tangisanku
Kau permainkanku sesuka hatimu

Sudah.. cukup cukup sudah
Cukup sampai disini saja
Daripada hati gelisah
Cintaku kau balas dengan dusta

Sudah.. cukup cukup sudah
Cukup sampai disini saja
Daripada batin terseksa
Lebih baik ku pergi saja

Telah berulangkali ku cuba mengalah
Ternyata sabarku tak bererti untukmu

Teganya kau menari diatas tangisanku
Kau permainkanku sesuka hatimu

Sudah.. cukup cukup sudah
Cukup sampai disini saja
Daripada hati gelisah
Cintaku kau balas dengan dusta

Sudah.. cukup cukup sudah
Cukup sampai disini saja
Daripada batin terseksa
Lebih baik ku pergi saja                          

Cara Menggunakan Dental Floss

Hari tu doktor gigi mengesyorkan saya untuk menggunakan DENTAL FLOSS. Saya dimaklumkan oleh doktor gigi bahawa celah-celah gigi saya banyak karak gigi *eww dan menyebabkan keluar banyak darah ketika proses pencucian gigi dilakukan. Oleh itu, saya segera membeli dental floss difarmasi. 

Oral-B Satin floss yang sha beli

rupa satin floss dari dalam
Dental floss ni macam benang tapi bukan benang. Ia dicipta dengan lebih spesifik untuk membersihkan plak  atau karang gigi di kawasan celah-celah gigi .

Saya telah membaca beberapa tips dilaman web berkenaan cara untuk menggunakan dental floss ini. Dengan bbesar hati, saya ingin berkongsi maklumat ini dengan anda. Okay.

Bagaimana cara untuk menggunakan dental floss??


  • Tarik dental floss sepanjang 18 inci dan lilitkan dihujung jari anda. 
picture by google




  • Letakkan dental floss di antara celah-celah gigi anda. Apabila dental floss berada di atas batang gusi, lekukkan dental floss tersebut berlawanan dengan permukaan gigi seperti huruf C dan gerakkan ia ke atas, kebawah, depan dan belakang gigi. 
picture by google



  • Seterusnya, lakukan langkah seperti sebelumnya ke celah-celah gigi yang disebelah.

  • Sebaiknya, bersihkan gigi yang di depan dahulu dengan dental floss sebelum berpindah dengan gigi yang di belakang pula. 

Tadaa..! dah siap. Cam tu lah cara untuk menggunakan dental floss. Saya baru beberapa hari menggunakannya dan berpuas hati dengan dental floss. Ia amat berkesan untuk mengurangkan sisa-sisa plak yang tertinggal digigi walaupun selepas memberus gigi.

Semoga info ini memberikan manfaat kepada kita semua. 

Cermin Mata a.k.a Spek Mata


picture of Google
Apa itu cermin mata?

Cermin mata merupakan bingkai yang mempunyai galas kanta yang berada di depan mata, ia merupakan alat bantuan penglihatan, perlindungan mata, atau untuk perlindungan daripada sinaran UV.

Cermin mata moden lazimnya mempunyai pelapik pada hidung dan dan tangkal diletakkan pada telinga. Jenis terdahulu pula termasuk cermin mata letak, cermin mata sebelah, lornyet, dan cermin mata gunting.

Bingkai cermin mata biasanya dibuat daripada logam atau plastik. Kanta pada asalnya dibuat daripada kaca, tetapi kini ia dijadikan daripada jenis-jenis pelbagai plastik logam, termasuk CR-39 dan polikarbonat. Bahan-bahan ini mengurangkan bahaya retakan berbanding kanta kaca. Sesetengah plastik juga mempunyai lebih banyak ciri-ciri optik lebih menguntungkan daripada kaca, seperti penghantaran cahaya nampak lebih baik dan penyerapan lebih besar cahaya ultralembayung. Sesetengah plastik mempunyai satu indeks biasan lebih besar daripada kebanyakan jenis kaca; ia berguna dalam pembuatan kanta pembetulan dibentuk untuk pelbagai ketaknormalan seperti rabun jauh. 


Kanta plastik lebih baru, dipanggil izon, boleh juga memperbetulkan peringkat lebih tinggi yang sepatutnya terdapat dalam permukaan mata manusia. Kanta ini mewujudkan penglihatan lebih tajam untuk orang ramai yang mempunyai masalah penglihatan dengan membantu melihat dengan jelas. Muka gelombang berpandukan pembedahan LASIK juga membetulkan untuk penyimpangan peringkat lebih tinggi.



Ketika membaca maklumat tentang cermin mata di website, saya tertarik dengan informasi yang diberikan oleh satu laman web iaitu cara untuk kita memilih bentuk cermin mata sesuai dengan bentuk muka setiap individu. Jom baca.

picture by Google


1) Bujur sirih - amat bertuah kerana kebanyakan bingkai kaca mata sesuai digayakan selagi saiz bingkai berkenaan tidak terlalu besar daripada wajah.

2) Muka panjang - memiliki dagu dan pipi dengan kelebaran yang sama bererti bingkai perlu menutupi sebanyak mungkin bahagian tengah wajah bagi mengurangkan jarak panjang itu.

3) Muka bulat - pilihlah bingkai berbentuk lebar atau sudut tajam bagi mengurangkan bentuk bulat. Bingkai berbentuk empat segi tepat adalah paling ideal manakala warna gelap seperti hitam atau pastel juga dapat mengurangkan bentuk wajah yang bulat.

4) Muka empat segi - bingkai bentuk melengkung manakala pemegang bingkai perlu terletak sedikit tinggi daripada bahagian pelapis agar rahang tidak terlalu menonjol.

5) Muka bentuk hati - Bingkai nipis atau tanpa rim membantu mengimbangi bahagian bawah wajah. Pilihlah bingkai berbentuk empat segi pada bahagian bawah untuk diseimbangkan dengan bentuk wajah.




Muka sha bentuk bulat dan bingkai cermin mata saya berwarna hitam. Anda pula bagaimana? Bentuk muka anda berbentuk bujur sirih kah, muka panjang kah, muka bulat kah, muka empat segi kah atau muka bentuk hati? :)


Ingat lagi, saya mula memakai cemin mata umur 12 tahun. Sebab apa? sebab terikut-ikut jiran sebelah rumah yang memang sedia ada memakai cermin mata bukan sebab mata saya ni rabun. Sekarang, cermin mata jadi teman setia saya n degree mata dah naik. Saya dah tak boleh jauh dari cermin mata ni.  Padan muka. Siapa suruh gatal sangat nak pakai cermin mata. Dah, tak boleh menyesal dah. Amik kau! 

Sumber : cerita..ceriti..ceritu

Saturday, 21 April 2012

Tempat Yang Menyeramkan

Perkebunan Myrtles
Dibangunkan pada tahun 1796 oleh Jeneral David Bradford, rumah tua ini dikatakan dihuni oleh beberapa hantu. Menurut beberapa para pengkaji, sebanyak 10 pembunuhan berlaku di rumah tersebut tapi pengkaji  lain seperti Troy Taylor dan David Wisehart mengesahkan  hanya 1 pembunuhan yang terjadi di Myrtles.

Walau bagaimanapun, kedua pengkaji tersebut mengakui bahawa tempat tersebut benar-benar berhantu dan dapat dikategorikan sebagai salah satu tempat yang paling berhantu di dunia. Beberapa hantu yang dikatakan menghantui rumah tersebut ialah…
  • Cleo, seorang budak yang mati digantung kerana didakwa membunuh 2 orang gadis kecil (kes pembunuhan tersebut dan keberadaan  Cleo masih belum diketahui)
  • Hantu-hantu dari kedua-dua  gadis yang terbunuh tadi juga dikatakan menampakkan diri bermain2 di beranda rumah.
  • William Drew Winter  yang tinggal di Myrtles dari tahun 1860 hingga 1871 telah mati ditembak di tepi serambi rumah oleh orang tidak dikenali. Dengan keadaan yang  lemah longlai  dan bercucuran darah, Winter masuk ke dalam rumah dan mencuba menaiki tangga ke lantai dua tapi tidak berhasil. Akhirnya dia terjatuh dan sera merta meninggal  di tangga ke-17. Langkah2 kakinya menaiki tangga sebelum meninggal khabarnya masih  terdengar sehingga hari ini. (Hanya kematian Winter yang sudah disahkan)
  • Hantu2 dari budak2 yang lain sesekali menampakkan diri untuk menanyakan sekiranya ada pekerjaan di rumah yang boleh mereka bantu.
  • Piano besar  dalam rumah tersebut juga seringkali terdengar memainkan nada2 yang sama berulang kali dengan sendirinya.

Anda Perlu Tahu! # 2


  • Kamera paling awal dicipta memerlukan seseorang beraksi selama lapan jam di depan kamera itu sebelum gambar dapat dirakamkan.
  • Anugerah Oscar mendapat namanya pada 1928 apabila Margaret Harrick, Pengarah Eksekutif Academy of Motion Picture Arts and Science USA mendapati bahawa ukiran patung manusia itu mempunyai rupa yang seiras dengan bapa saudaranya, Oscar.
  • Mahasiswa Universiti Colorado menamakan gril baru kafeteria di universiti tersebut sebagai `Gril Alfred Parker' sempena tindakan Alfred Parker mempraktiskan kanibalisma dengan memakan daging salah seorang kawannya.
  • Ais krim adalah makanan yang menjadi kegemaran kanak-kanak. Namun begitu, tidak ramai yang mengetahui siapakah yang mula-mula menemui cara-cara membuat ais krim. Sebenarnya orang yang mula-mula menemui cara membuat ais krim ialah seorang lelaki berbangsa Perancis bernama Gerald Tissain dalam tahun 1620. Selepas penemuan tersebut, maka lahirlah pelbagai jenis perasa ais krim yang cukup melazatkan sehingga ke hari ini.
  • Gajah Afrika hamil selama 640 hari.
  • Raja Uganda, King Mutasa, dianggarkan mempunyai isteri seramai 7,000 orang.
  • Penglihatan kucing pada waktu malam adalah enam kali lebih baik dari penglihatan manusia.
  • Zirafah hanya tidur selama 20 minit dalam tempoh 24 jam dan ia tidak pernah duduk atau baring seumur hidup. Manakala beruang koala menghabiskan masa 22 jam sehari untuk tidur.
  • Mao Tse tsung tidak pernah memberus gigi sepanjang hayatnya. Beliau menggunakan air teh utk berkumur dan akan mengunyah daun teh mentah utk membersihkan giginya.
  • Bunyi yang dikeluarkan apabila anda mematahkan-matahkan sendi tangan, jari atau kaki adalah disebabkan oleh letupan buih di dalam sendi itu.
  • Setiap langkah ke hadapan, anda terpaksa menggerakkan 54 otot dalam tubuh badan.


Anda Perlu Tahu! # 1


  • Setiap tahun, Selat Inggeris yang memisahkan England dan Perancis melebar sebanyak 300 milimeter.
  • Nama semua benua bermula dan berakhir dengan abjad yang sama iaitu huruf A.
  • Manusia hanya menggunakan 10% daripada otaknya untuk berfikir; selebihnya untuk aktiviti lain atau mencetuskan pergerakan luar kawal.
  • Ketika bersin, semua organ dalam badan tidak berfungsi termasuk jantung.
  • Kerosakan otak akan berlaku jika suhu badan meningkat melebihi 41 darjah Celcius.
  • Badak air mampu berlari lebih pantas daripada manusia.
  • Ngauman singa boleh kedengaran sejauh tiga kilometer.
  • Tiram boleh mengubah jantinanya beberapa kali sepanjang hayatnya.
  • Dianggarkan 80 peratus haiwan di muka bumi adalah serangga.
  • Ratu anai-anai boleh hidup selama 500 tahun dan menghasilkan 30,000 telur setiap hari.
  • Andai kesemua bungkah air batu- dianggarkan 23 juta kilometer padu - di dunia cair pada satu ketika, kandungan air lautan meningkat 1.7 peratus. Peningkatan yang sedikit ini bagaimanapun menaikkan paras air sehingga 60 meter daripada yang sediada. Jika ini berlaku, sebahagian besar tanah daratan di dunia akan berubah menjadi lautan.
  • Tempat paling sejuk di dunia bukanlah di Kutub Utara atau Kutub Selatan tetapi Verkovank, Siberia dengan suhu serendah 100 darjah di bawah paras beku pernah dicatitkan.
  • Tikus kasturi, mamalia paling kecil didunia makan empat kali lebih berat badannya dalam masa 36 jam.
  • Kanak-kanak menghabiskan lebih banyak masa mempelajari tentang kehidupan melalui media terutamanya tv. Secara purata seorang kanak-kanak menghabiskan kira-kira 28 jam seminggu menonton tv, dua kali ganda lebih banyak daripada masa mereka di sekolah.
  • Bahan buangan (najis) daripada seekor ayam sepanjang hayatnya boleh membekalkan tenaga elektrik yang cukup untuk menyalakan sebiji lampu mentol berkuasa 100 watt selama lima jam.
  • Lipas boleh hidup hingga beberapa minggu walaupun kepalanya telah terputus dari badan.
  • Seekor siput babi dewasa mempunyai kira-kira 25,000 batang gigi.
  • Kanggaru yang hanya di Australia sebenarnya tidak boleh melompat jika ekornya tidak menyentuh bumi. Ekornya bertindak sebagai topang semasa haiwan itu melompat.
  • Lembu adalah haiwan yang buta warna. Oleh itu, ia akan mengejar apa saja yang dikibarkan di depan matanya oleh matador samada kain merah atau kuning.
  • Jika anda menjerit selama lapan tahun, tujuh bulan dan enam hari, anda boleh menghasilkan tenaga yang cukup untuk memanaskan secawan kopi.


Lotion Mustajab. Mujarab ke??



picture by Google
Lotion Mustajab merupakan produk yang dikeluarkan oleh Dunia Herbs. Mula-mula saya sekadar nak mencuba Lotion Mustajab Pati Limau Nipis & Halia  (kotak warna hijau muda) sebab effect lotion ni yang sejuk dan trust me. Tak sangka ia berkesan mengurangkan rasa sakit senggugut ketika menstruate (datang bulan).

Maaf. Saya bukan stokist untuk menjual barangan ni ataupun pengedar-pengedar yang terpilih tapi ini testimoni dari saya sendiri. Selain mengurangkan rasa sakit diakibatkan oleh senggugut, kalau kita kena gastrik atau badan masuk angin, InsyaAllah lotion mustajab ni dapat membantu. pastu mesti rasa nak buang angin je. Cubalah. Belum cuba, belum tahu.



Kegunaan Lotion Mustajab adalah untuk :
  • urutan seluruh badan
  • membakar lemak dan melangsingkan badan
  • mengurangkan selulit
  • menghilangkan rekahan pada perut dan punggung
  • melegakan sakit akibat senggugut
  • sakit otot dan sendi
  • kembung perut dan sakit belakang
  • menyingkirkan toksin
  • anti bakteria
  • kegunaan seisi keluarga

Cara untuk menggunakan Lotion Mustajab :
  • sapukan pada tempat yang bermasalah dan urut perlahan-lahan
  • boleh diguna sekerap yang mungkin
  • untuk kesan lebih cepat, sapukan setiap kali sebelum tidur
  • tidak berminyak dan mudah menyerap
  • kegunaan untuk luaran sahaja

AMARAN!!
  • tidak sesuai untuk bayi

Ramuan Produk :
  • Aqua, I-Hexadecanol Glycerine, Glyceryl Steorate, Peg-100 Steorate, Methyl Salicylate, Ceteoreth-20, Dimethicone, Menthol, Acefyline Methysilanol Mannurronote, Ginger Oil, Citrus Auratifolia (Lime)Peel Extract, Tocopheryl Acetate, Beeswax, Allantion, Magnesium Aluminium Silicate, Xanthan Gum, Peg-40 Hydrogenated Castor Oil, Phenaxyethanol, Methylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, CI19140, CI 42090.

Baju Kurung



Picture by Google
Seringkali kita lihat pemakaian baju kurung sinonim dengan pemakaian atau busana ketika ke tempat dan majlis yang formal. Bagi saya sebagai seorang pelajar, baju kurung merupakan salah satu pakaian yang selesa dipakai ketika ke kuliah. Ketika musim perayaan khususnya Hari Raya Aidilfitri, saya pasti baju kurung merupakan pilihan utama untuk setiap wanita. Walaupun ia merupakan pakaian tradisional, namun ia tidak pernah lapuk di tinggal zaman. 




Picture by Google
Kini, baju kurung telah diberikan sentuhan yang lebih moden dan nampak segar. Pereka fesyen tempatan bijak menyelitkan unsur moden dan tradisional dalam setiap rekaan mereka. Rona warna dan corak dipelbagaikan sehingga ramai fashionista di luar sana mengemarinya. 

Namun, apakah kita tahu sejarah atau latar belakang baju kurung? Info-info di bawah ini sedikit sebanyak memberikan gambaran kepada kita tentang asal usul baju kurung.

Asal usul dan sejarah pemakaian baju kurung sangat sukar ditentukan. Persoalan tentang siapa yang mula-mula menghasil dan memakainya timbul kerana baju kurung dalam bentuk asalnya telah dipakai oleh pelbagai etnik di wilayah Nusantara. Berdasarkan maklumat dalam Archjadi Judi (1986), baju kurung telah diperkenalkan di Indonesia oleh pedagang Islam dan India. Walau bagaimanapun, potongan baju ini juga dipercayai telah menerima pengaruh Timur Tengah seperti potongan leher berbentuk tunik, iaitu bentuk leher yang mula-mula dipakai oleh orang Arab zaman silam.

Semasa Zaman Kesultanan Melayu Melaka pula, penduduknya telah mempunyai pakaian mereka sendiri, iaitu pakaian baju kurung Melayu asal. Berbeza daripada baju kurung sekarang yang longgar dan labuh, baju yang dipakai oleh mereka ketika itu dalam keadaan ketat dan singkat. Berdasarkan maklumat Sejarah Melayu, Tun Hassan Temenggung merupakan orang pertama mengubah suai bentuk baju kurung asal kepada bentuk baju Melayu yang dipakai kini.

Mohd. Said (1931) menyatakan pakaian baju kurung sekarang berasal dari Johor semasa pemerintahan Almarhum Sultan Abu Bakar pada tahun 1800 di Teluk Belanga, Singapura.  Seorang pengkaji sejarah pakaian dan tekstil, Gettinger (1979) pula telah menyatakan baju kurung merupakan pakaian yang dipakai oleh penari istana di Palembang.  Beliau juga menyatakan pakaian tersebut popular di Sumatera pada abad ke-20. Tenas Effendy (1989) telah mengumpul ungkapan orang tua di daerah Riau, daerah rumpun Melayu yang terdekat dengan Malaysia (Semenajung Tanah Melayu) tentang baju kurung. Baju kurung yang digambarkan oleh beliau ialah baju kurung teluk belanga atau baju kurung yang dijahit dengan jahitan tulang belut di bahagian leher yang nampak halus dan rapi. Pakaian ini merupakan pakaian wanita yang bersopan dan juga pakaian setiap ahli dalam golongan masyarakat untuk pelbagai majlis dan adat.

Mengikut Siti Zainon (2006) pula, baju kurung ialah pakaian yang popular di kalangan orang Melayu. Pakaian ini merujuk kepada pola panjang untuk baju wanita, manakala pola pendek untuk baju lelaki. Baju kurung mempunyai ciri khusus yang membezakannya dengan pakaian lain. Pengertian kurung mempunyai persamaan dengan konsep pakaian menutup anggota tubuh. Ciri ini didapati menepati dengan konsep cara Melayu selepas kedatangan Islam. Beliau juga telah mendapati pelbagai jenis kurung mendapat inspirasi daripada baju kurung, antaranya ialah Kurung Kedah, Kurung Cekak Musang, Kurung Teluk Belanga dan Kurung Pesak Gantung. Kini baju kurung yang labuh paras lutut hanya disebut sebagai baju kurung sahaja dan telah dikhususkan untuk pakaian wanita.

Dari segi sejarah pula, baju kurung lelaki dan wanita pada asalnya dinamakan baju kurung teluk belanga. Nama itu diambil daripada nama suatu tempat di Teluk Belanga, Singapura, sempena pemakaian baju tersebut oleh Sultan Abu Bakar semasa bersemayam di sana. Nama baju itu diberi berasaskan perubahan oleh baginda, khususnya daripada segi potongan yang lebih anggun dan jahitan yang lebih halus dengan memperkenalkan jahit tangan tulang belut di bahagian leher dan sembat di bahagian kelim dan kelepet (Azah Aziz 2006).


Sumber : Portal Teknologi dan Kelestarian Peradaban Melayu

Air Minuman VS Air Mineral



Botol Air Minuman biasa dan Air Mineral?
Tahukah anda kedua-duanya mempunyai perbezaan?
Ya. Kedua-dua botol air minuman ini mempunyai perbezaan tetapi  apakah perbezaannya? Mari kita lihat.

Botol Air Minuman biasa (drinking water) 

picture by Google

Air minuman yang dibotol merupakan sumber bekalan air yang telah dirawat, melalui proses penyulingan dan dibotolkan. Dalam proses penyulingan beberapa elemen mineral ditambah pada air paip. Setelah menjalani proses pembersihan untuk menghilangkan bakteria dan bahan kimia dalam air, kandungan mineral juga turut berkurangan. Sumber air minuman ini adalah daripada bekalan air paip, air larian permukaan atau air bawah tanah. 

Dewasa ini, banyak jenama menggunakan teknologi terkini unutk dipasang di rumah iaitu air paip akan disalurkan melalui penapis yang agak mahal sehingga harganya mencecah ribuan ringgit. Kos penyelengaraan juga agak tinggi kerana penapis perlu ditukar secara berkala apabila sudah sampai masanya. Namun, memandangkan keadaan air paip kita hari ini telah teruk tercemar, penapis seperti ini sepatutnya menjadi keperluan penting di rumah untuk kegunaan makan, minum dan memasak.

Untuk mengenali botol minuman biasa (drinking water) ialah dengan melihat penutup botol tersebut. Selalunya, botol air minuman biasa ialah  PENUTUP YANG BERWARNA PUTIH.

Botol Air Mineral ( Mineral Water )

picture by Google


Air Mineral merupakan sumber air dari dalam tanah dan secara semula jadinya mempunyai kandungan mineral pepejal yang sangat tinggi merangkumi vitamin, silikon, kalsium, potasium dan sodium yang kesemuanya sangat seimbang. Ia melibatkan pelbagai prosedur yang teliti. Pemprosesan air mineral semulajadi perlu mengikuti standard yang telah ditetapkan dan disarankan oleh Bahagian 26, (Perintah 360A (7)), Akta Makanan 1985 oleh (Bahagian Keselamatan dan Kawalan Mutu Makanan). 

Antara prosedur tapisan awal yang dijalankan sebelum air mineral terbabit dipam ke tangki takungan adalah pengoksidaan menggunakan ozon. Air mineral terbabit kemudiannya ditapis menggunakan penapis berpasir, penapis karbon, penapis membran selain pembasmian kuman secara total sebelum proses pembotolan. Air yang dipam dari dasar tanah kebiasaannya hanya perlu menunggu kurang satu jam sebelum ia dibotolkan untuk memastikan air yang dibotol benar-benar segar. 

Selain itu, Air mineral sebenarnya mampu bertahan bertahun-tahun berbanding air minuman, melebihi jangka hayat dua tahun yang dipamerkan pada setiap botol. Air mineral juga mampu bertahan dalam tempoh yang lama jika penutupnya tidak dibuka dan tidak terdedah kepada cahaya matahari. Jangka hayat yang tertera hanyalah formaliti seperti yang ditetapkan oleh pihak berwajib.

Penutup botol Air Mineral pula selalunya BERWARNA. Misalnya, warna biru, hijau dan pink. 


Oleh itu, pengguna dinasihatkan merajin-rajinkan diri sebelum membeli ari minuman di dalam botol. Sila pastikan yang mana satu air minuman biasa dan air Mineral. Semoga info yang telah dikongsikan, memberi sedikit sebanyak maklumat dan selebihnya terpulang kepada diri kita sendiri. Jangan lupa untuk membaca label pada botol minuman tadi sama ada diLULUSkan oleh KKM ataupun sebaliknya.