Syyhhh~ Silent Readers

**THANKS VISIT MY BLOG. PLEASE, LEAVE UR COMMENT AND FOLLOW ME ^^ TQ. **

Friday, 11 May 2012

ASAL / SEJARAH PUA KUMBU

PUA KUMBU??

Ni diaaaaa.....!

picture by google
Gambar atas tu saya mengopikan diri dari Mr. Goole.

ha.. gambar kat bawah pula Pua Kumbu yang ada di rumah sha.

*klik kat gambar untuk memontelkan gambar.

 # Bahasa Iban

Pua kumbu nya bansa pua tenun asal Iban.

Julok ati aku nulis pekara tu awak ka sida rebak ti dudi agi ari diatu nyentok ka jemah ila nemu bakani gamal pua kumbu tu.

Suba, indu Iban balat ngemeranka pengawa betenun. Sida nemu nenun Pua Kumbu, Kain Pandak, Baju Burung enggau sirat.

Indu Iban kelia menya ngaga ubung kediri empu laban ubung bedau bisi di menua kitai enda baka kemaya hari tu.

Nama kebuah Indu Iban enggai enda ngembuan Pua Kumbu?? Ke di temu aku.. Ngambika...

 1. Bisi dikena sida nyambut antu pala ti ulih laki tauka ambai sida lebuh baru pulai ngayau.
 2. Bisi dikena pengerami melah pinang.
 3. Bisi dikena ngias rumah enti bisi pengawa tauka pengerami besai.
 4. Bisi dikena nyandik anak.
 5. Bisi digagaka sapat enti lebuh diri sebilik bisi mati.

Ba rumah ku dah bisi dua iti pua kumbu. Original empu. Bisi sekeda ama meli ba pasar Betong. Kemaya neh?? enda ingat g ku.. hehe.. tang enda Original. Kena ngias rumah maya Hari Raya. Hehe..# Bahasa Melayu

'Pua kumbu' = kain selimut atau kain penutup.

Pua kumbu ialah kain tenunan yang berasal dari kaum Iban.

Saya berbesar hati ingin berkongsi info ini supaya generasi akan datang juga tahu info dan rupa bentuk kain tenunan ini.

Dahulu, wanita Iban gemar membuat tenunan kain 'pua kumbu'. Mereka pakar menenun tenunan seperti 'pua kumbu', 'kain pandak', 'baju burung' dan juga 'sirat'.

Wanita Iban dahulu membuat benang tenunan sendiri kerana pada masa tersebut belum ada benang tenunan yang khas, tidak seperti zaman sekarang.

Kenapa wanita Iban suka bertenun 'pua kumbu'?? Apa yang saya tahu.. ia sebagai...

 1. Untuk menyambut 'antu pala' (kepala/tengkorak/hantu kepala) yang sudah berjaya dipenggal oleh suami atau kekasih mereka semasa pulang dari pergi memburu orang.
 2. Untuk majlis perkahwinan.
 3. Untuk menghias rumah sekiranya ada majlis atau keramaian.
 4. Untuk menggendong anak.
 5. Untuk upacara kematian.
Di rumah saya ada dua helai 'pua kumbu' yang original, (buatan benang asli dan tenunan). Ada juga yang dibeli oleh Mama di pasar Betong. Bila eh? Saya tak ingat la.. hehe.. tapi bukan yang original (buatan guna mesin pencetak tenunan )untuk menghias rumah semasa Hari Raya. Hehe.. :)


:: Translatorss ::

 • Ngayau - membunuh orang untuk ambil kepalanya (adat dahulu)
 • Kelia - dahulu
 • Melah pinang - majlis perkahwinan
 • Antu pala - tengkorak-tengkorak
Okay. papai.

XOXO


ANAK ANUGERAH ALLAH

Ibu yang begitu mengasihani anaknya

Seorang wanita yang digelar IBU sanggup memukul,
menampar dan menendang anaknya sendri...
DI MANA RASA KEPERIMANUSIAAN??

YA ALLAH... Lindungi dia Ya Allah....Sembuhi dia...

VIDEO PENDERAAN BAYI TERSEBAR!!

YA ALLAH..! sebak hati ni bila tengok video bayi yang di dera tersebar baru-baru ni. Ramai yang mengatakan bayi tersebut didera pada tahun lepas ( 2011 ) dan telah di upload di Youtube oleh 'seseorang'.

Tak tahu la apa nak jadi dengan zaman sekarang. Banyak kes-kes penderaan bayi berlaku dan ada juga yang tidak mengambil endah tentang perkara ini.

Sedangkan haiwan sayangkan anaknya sendiri walaupun tidak punya akal... Kenapa manusia yang punya akal dan minda pula bersifat kejam semata-mata mahu memuaskan kehendak amarah dirinya sendiri?? Bukankah mereka tahu ANAK itu amanah dari Allah s.w.t.

Memang, walaupun kes ini sudah lama berlaku, tetapi saya yakin sesiapa sahaja yang melihat video penderaan bayi tersebut akan berasa geram dan kalau boleh nak menyepak menerajang balik perempuan tu.

Kesian bayi tu.......................................................... :'( Tangisan dan rayuan darinya tak membawa apa-apa rasa kasihan dalam diri emaknya..

Kalau tak mahu jaga anak, bagi kat orang yang nak punya anak!! Buat sakit hati ja.

Yang merakam video tu pulak, sama BODOH macam perempuan tu. Dok panggil dan halang guna mulut sahaja buat apa??? Kalau nak dijadikan bukti sekalipun, rakamlah sekejap saja masa perempuan tu pukul bayi tu. Yang ENGKAU RAKAM SAMPAI 4MINIT TU KENAPA???? Cuba kau sendiri rasa kena belasah selama 4minit dan orang rakam apa yang orang dah buat kat kau n cuma menghalang guna mulut sahaja?? Apa kau rasa???? *astaghfirullahalazimmmm.. molah aku sakit aty jak kwu ya! 
Yang ni saya petik dari laman http://www.hmetro.com.my/articles/2012051104293520120511042935/Article yang memberikan penerangan daripada kak nor ( orang yang merakam video ) ....


KUALA LUMPUR: “Saya membuat rakaman semata-mata untuk diserahkan kepada polis kerana saya sudah tidak tahan melihat bayi itu kerap dikasari ibunya. Jadi, jangan kata saya bersubahat (mendera) atau tidak bertimbang rasa.”

Itu penjelasan wanita dikenali sebagai Noor yang merakam adegan seorang bayi perempuan berusia 10 bulan didera ibunya dan rakaman video itu dimuat naik dalam Internet kelmarin, sekali gus menimbulkan kemarahan orang ramai.

Harian Metro semalam menyiarkan berita mengenai adegan rakaman video berkenaan serta kenyataan Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Arjunaidi Mohamed yang kes itu berlaku Mei tahun lalu dan ia sudah disiasat polis, malah ibu terbabit sudah dijatuhi hukuman penjara 18 bulan.

Noor, 30-an, berkata, dia tidak tahu siapa yang memuat naik rakaman video itu dalam Internet dan sedih apabila sebahagian besar maklum balas pengguna Internet mengenainya menyalahkan dia kerana dianggap bersubahat apabila tidak menyelamatkan bayi itu daripada didera ibunya.


“Itu ikhtiar terakhir saya untuk selamatkan bayi berkenaan. Saya sangat sedih kerana sebelum itu sudah empat kali wanita terbabit yang juga rakan saya memukul bayinya dengan teruk termasuk menghumban ke dinding,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Petaling Jaya.Apa pula kata anda???