Syyhhh~ Silent Readers

**THANKS VISIT MY BLOG. PLEASE, LEAVE UR COMMENT AND FOLLOW ME ^^ TQ. **

Friday, 11 May 2012

ASAL / SEJARAH PUA KUMBU

PUA KUMBU??

Ni diaaaaa.....!

picture by google
Gambar atas tu saya mengopikan diri dari Mr. Goole.

ha.. gambar kat bawah pula Pua Kumbu yang ada di rumah sha.

*klik kat gambar untuk memontelkan gambar.





 # Bahasa Iban

Pua kumbu nya bansa pua tenun asal Iban.

Julok ati aku nulis pekara tu awak ka sida rebak ti dudi agi ari diatu nyentok ka jemah ila nemu bakani gamal pua kumbu tu.

Suba, indu Iban balat ngemeranka pengawa betenun. Sida nemu nenun Pua Kumbu, Kain Pandak, Baju Burung enggau sirat.

Indu Iban kelia menya ngaga ubung kediri empu laban ubung bedau bisi di menua kitai enda baka kemaya hari tu.

Nama kebuah Indu Iban enggai enda ngembuan Pua Kumbu?? Ke di temu aku.. Ngambika...

  1. Bisi dikena sida nyambut antu pala ti ulih laki tauka ambai sida lebuh baru pulai ngayau.
  2. Bisi dikena pengerami melah pinang.
  3. Bisi dikena ngias rumah enti bisi pengawa tauka pengerami besai.
  4. Bisi dikena nyandik anak.
  5. Bisi digagaka sapat enti lebuh diri sebilik bisi mati.

Ba rumah ku dah bisi dua iti pua kumbu. Original empu. Bisi sekeda ama meli ba pasar Betong. Kemaya neh?? enda ingat g ku.. hehe.. tang enda Original. Kena ngias rumah maya Hari Raya. Hehe..



# Bahasa Melayu

'Pua kumbu' = kain selimut atau kain penutup.

Pua kumbu ialah kain tenunan yang berasal dari kaum Iban.

Saya berbesar hati ingin berkongsi info ini supaya generasi akan datang juga tahu info dan rupa bentuk kain tenunan ini.

Dahulu, wanita Iban gemar membuat tenunan kain 'pua kumbu'. Mereka pakar menenun tenunan seperti 'pua kumbu', 'kain pandak', 'baju burung' dan juga 'sirat'.

Wanita Iban dahulu membuat benang tenunan sendiri kerana pada masa tersebut belum ada benang tenunan yang khas, tidak seperti zaman sekarang.

Kenapa wanita Iban suka bertenun 'pua kumbu'?? Apa yang saya tahu.. ia sebagai...

  1. Untuk menyambut 'antu pala' (kepala/tengkorak/hantu kepala) yang sudah berjaya dipenggal oleh suami atau kekasih mereka semasa pulang dari pergi memburu orang.
  2. Untuk majlis perkahwinan.
  3. Untuk menghias rumah sekiranya ada majlis atau keramaian.
  4. Untuk menggendong anak.
  5. Untuk upacara kematian.
Di rumah saya ada dua helai 'pua kumbu' yang original, (buatan benang asli dan tenunan). Ada juga yang dibeli oleh Mama di pasar Betong. Bila eh? Saya tak ingat la.. hehe.. tapi bukan yang original (buatan guna mesin pencetak tenunan )untuk menghias rumah semasa Hari Raya. Hehe.. :)


:: Translatorss ::

  • Ngayau - membunuh orang untuk ambil kepalanya (adat dahulu)
  • Kelia - dahulu
  • Melah pinang - majlis perkahwinan
  • Antu pala - tengkorak-tengkorak
Okay. papai.

XOXO






3 comments:

  1. picture yang sangat bagus,kawan... blog yang mantap nih, artikelnya sangat profesional, saya suka ...

    ReplyDelete
  2. wahhh..dapat jugak jadikan isi2 ni sbg bhn kerja kursus.heheh ^^,
    tp saya cdgkn apa kata awak tmbh lagi ttg info mngenai pua kumbu nih..hihi

    ReplyDelete